În perioada 2018-2019 semestrul I la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) au fost înregistrate 271 de avorturi terapeutice. Potrivit reprezentanţilor celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, dintre acestea, 104 au fost avorturi spontane sau incomplete, iar 159 au fost sarcini oprite din evoluţie. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 21 şi 30 de ani.
Pe tot parcursul anului 2018, la unitatea spitalicească au fost înregistrate 180 de avorturi terapeutice. Astfel, la categoria de vârstă sub 20 de ani au fost fost înregistrate 18 avorturi, categoria de vârstă cuprinsă între 21 şi 30 de ani – 91 de avorturi, categoria de vârstă cuprinsă între 31 şi 40 de ani – 67 de cazuri şi categoria de vârstă de peste 41 de ani – patru cazuri. De asemenea, în primul semestru al anului în curs, primele şase luni, la SJU Zalău s-au înregistrat 93 de avorturi, cea mai afectată categorie fiind femeile cu vârsta cuprinsă între 21 şi 30 de ani – 40 de cazuri, urmată de categoria femeilor cu vârsta între 31 şi 40 de ani -36 de cazuri, femeile sub 20 de ani – 13 cazuri şi femeile cu vârsta de peste 41 de ani – patru cazuri. ”Conduita terapeutică în aceste cazuri a fost stabilită de medicul ginecolog curant, ca parte a planului de tratament pentru fiecare pacientă, în funcție de patologia prezentată”, au precizat reprezentanţii SJU Zalău.

La SJU – servicii la cerere, pentru o sarcină de până la 13 săptămâni

SJU Zalău oferă pacienților și servicii medicale la cerere. Întreruperea de sarcină care nu reprezintă urgență medicală, respectiv sarcina care nu este oprită în evoluție sau nu pune în pericol viața mamei, intră în categoria serviciilor medicale la cerere. Astfel, pacientele care doresc să acceseze acest tip de serviciu trebuie să se adreseze cabinetului ”Ginecologie” din cadrul ambulatoriului integrat de specialitate al spitalului. Dacă medicul, în urma consultației, decide că pacienta este eligibilă (sarcină până la 13 săptămâni), procedura se va realizează în regim de internare de zi. Fiind o procedură medicală nedecontată de Casa de Asigurări de Sănătate, toate costurile care derivă din acest serviciu medical vor fi suportate de pacientă și plătite spitalului.

Sursa foto: stirimondene.fanatik.ro

Articolul precedentStudenții de la Facultatea de Litere din Baia Mare, în tabăra de cercetare etnografică de la Bădăcin
Articolul următorTitularizare 2019: Sute de cadre didactice vor susține mâine proba scrisă