Tabăra de cercetare etnografică de la Bădăcin, organizată și în acest an de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, s-a încheiat zilele acestea. Potrivit organizatorilor, tabăra de teren – una dintre puținele de acest fel din țară și i-a avut ca protagoniști pe studenții de la Facultatea de Litere din Baia Mare, secția de Etnologie – Studii Culturale. Aceștia, în coordonarea profesoarei Natalia Lazăr și a colegilor săi de catedră, au susținut o cercetare etnografică de teren din cadrul unui proiect anual mai larg: ”Şcoala de vară a etnografilor de teren”. Prelegeri teoretice și aplicații concrete în cercetarea etnografică, ce are ca obiectiv prioritar cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor specifice satelor sălăjene. Gazde ale studenților băimăreni au fost părintele paroh dr. Cristian Borz și distinsa doamnă Maria Borz, care le-au facilitat contactul cu comunitatea din Bădăcin.

Întâlnirea viitorilor etnografi cu păstrătorii de tradiții din comunitatea bădăcineană a scos la lumină obiceiuri locale, elemente identitare ale costumului popular local, individualitatea arhitecturii vechi sau produse specifice ale gastronomiei (între care cunoscutele plăcinte de Bădăcin au fost din nou „vedetele” observaţiilor „pe viu”).
Până la finalul anului, va urma ultima etapă a proiectului: arhivarea materialului etnografic preluat din teren și publicarea rezultatelor cercetării, etapă ce va fi coordonată de dr. Camelia Burghele.

Articolul precedent„Motocicliștii există în trafic!” Ce recomandă polițiștii sălăjeni
Articolul următorLa Spitalul Judeţean: peste 90 de avorturi înregistrate în primele şase luni ale acestui an