Cinefilii sunt așteptați la cea de a II-a ediție a Festivalul de film documentar ”One World Romania la Zalău”. Festivalul se va desfășura în perioada 19-22 septembrie la Zalău, fiind o ediție care rememorează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989. Festivalul este organizat de Asociația One World Romania și are drept principal finanțator local Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an va cuprinde proiecțiile a unsprezece filme de lungmetraj, preponderent documentare ce prezintă fie aspecte legate de tema principală a festivalului, fie alte realități și problematici diverse și relevante pentru societatea contemporană. În plus, va găzdui și alte evenimente precum expoziția de fotografie ”Cicatrice”, semnată de Cosmin Bumbuț și de Elena Stancu, pe tema violenței împotriva femeilor sau o serie de dezbateri publice în jurul problematicilor principale ale ediției actuale a festivalului, legate de mișcările civice și partidele politice din anii ’90, de fenomenul migrației și al refugiaților sau de drepturile femeilor la o legislație care să le protejeze mai mult de posibilele agresiuni la care sunt supuse zilnic.

Programul Festivalului One World Romania la Zalău ediția a II-a

Joi 19 septembrie, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ora 18.00: Vernisajul expoziției „Cicatrice” de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu; Parcul Central din Zalău, ora 20.00: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, România 2010 – regie Andrei Ujică, 180 minute. Vineri – 20 septembrie la Creative Minds Hub, ora 15.30 – ”Gardul de la frontieră” (Austria 2018, Nikolaus Geyrhalter, 112 minute); Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău de la ora 18.30- ”După Revoluție”, (România 2010, regie Laurențiu Calciu – 83 de minute); Parcul Central din Zalău, ora 22.00 ”Videogramele unei revoluții” (România-Germania 1992, regie Andrei Ujică, Harun Farocki, 106 minute). Sâmbătă 21 septembrie în Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău, de la ora 14.00 – ”Distanța dintre mine și mine” (România 2018, regie Mona Nicoară, Dana Bunescu, 89 de minute); de la ora 16.30: ”După tăcere” (România-Franța 2012, regie Vanina Vignal, 95 de minute); de la ora 19.00 – ”Touch Me Not” (România – Republica Cehă – Bulgaria 2018, regie Adina Pintilie, 123 de minute); în Parcul Central din Zalău, de la ora 22.00 – ”Piața Universității – România” (România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu, 72 de minute). Duminică 22 septembrie în sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău, de la ora 13.00 – ”Adio, iarnă!” (Winter Ade, Germania de Est 1988, regie Helke Misselwitz, 115 minute); de la ora 15.30: ”Campionul din Balcani” (România 2006, regie Reka Kincses, 89 de minute); în sala de spectacole din Clădirea Transilvania, de la ora 19.00 – ”Fabrici și Uzine. Teatru. Documentar Post-Industrial” (România 2019, regie Adina Lazăr 90 de minute- premieră) și în Parcul Central din Zalău, de la ora 21.00 – ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, (România-Germania-Bulgaria-Franța-Republica Cehă 2018, regie Radu Jude, 140 de minute). Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la toate proiecțiile și dezbaterile va fi liberă.

Fabrici şi uzine, un proiect de teatru inclus în festival

În cadrul festivalului va debuta și un proiect ambițios de teatru, intitulat ”Fabrici și uzine”, ce își propune să investigheze modul în care transformările socio-economice din perioada postcomunistă au influențat și determinat viețile locuitorilor din mici orașe industriale precum Zalăul. Spectacolul prezentat în premieră sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19, în sala de spectacole din Clădirea Transilvania, se concentrează în jurul istoriilor personale a patru omeni care au lucrat în Înterprinderea de Armături Industriale din Fontă și Oțel, Armătura Zalău, atât în perioada de dinainte de Revoluție cât și după aceea, în anii dezindustrializării. În poveștile lor realizatorii spectacolului au urmărit să descopere care sunt visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, dar și eforturile lor de adaptare din perioada de tranziție. Un eveniment important al ediției de anul acesta va fi Atelierul de film pentru liceeni. Faptul că acesta este introdus pentru prima dată în acest an nu este deloc întâmplător: amintirea Revoluției din 1989 pălește din ce în ce mai mult în amintirea tinerilor, dar este înlocuită cu alte motive de revoltă, mai nedeslușite, dar la fel de pertinente, cărora vom încerca să le dăm glas. Atelierul va avea loc în perioada 19-22 septembrie și va iniția șase tineri participanți în domeniul cinematografiei. Aceștia vor fi îndrumați de trei profesioniști astfel încât să își formeze o privire personală asupra noțiunii de film documentar, precum și asupra aspectelor practice presupuse de realizarea unor astfel de filme. Liceenii se pot înscrie completând un formular online, activ până pe 10 septembrie. ”În ciuda trecerii timpului, acest punct de cotitură ale cărui efecte sociale, politice și economice sunt resimțite și astăzi nu va putea fi niciodată analizat dintr-o singură perspectivă pentru a-și dezvălui întreaga complexitate. De aceea, în perioada festivalului ne propunem să oferim publicului din Zalău discuții cât mai variate care să readucă în atenție detalii diverse legate de trecutul recent al României și de fundația pe care s-au pus bazele noii ordini post-comuniste”, au precizat organizatorii.

Articolul precedentPropunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei, respinsă de Iohannis. Dana Gîrbovan își retrage demisia
Articolul următorAutoturism, cuprins de flăcări în localitatea Răstoci