Manifestările omagiale organizate astăzi, 4 august, la Monumentul lui Mihai Viteazul, de la Guruslă, au debutat cu trecerea în revistă a gărzii, realizată de prefectul Florin Florian și comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă ,,Silvania”, colonelul George Sas.

A urmat apoi un ceremonial religios şi depuneri de jerbe şi coroane de flori, de către autorităţile locale şi judeţene, la monumentul realizat de artistul Victor Gaga.

„Au trecut mai bine de patru secole de când, aici, pe aceste meleaguri, la 3 august 160,  Mihai Viteazul obţinea ultima sa victorie, o victorie ce ne dorim să rămână mereu vie în memoria şi conştiinţa noastră, ca popor. Primul unificator al celor trei principate române, un strateg militar desăvârşit, o mare personalitate a vremurilor sale, Mihai Viteazul şi-a câştigat un loc central în galeria domnitorilor medievali români. (…) Noi, generaţia de astăzi, avem obligaţia morală de a ţine vie memoria domnitorului Mihai Viteazul, aşa cum şi excepţionalul sculptor Victor Gaga a evocat-o prin acest frumos monument”, a precizat prefectul Florin Florian, în cuvântul său.

Mai apoi, cercetătorul științific Marin Pop a prezentat câteva date despre Mihai Viteazul şi victoria obţinută de acesta la Gurulău, în 3 august 1601.

Ultima luare de cuvânt a fost cea a primarului comunei Hereclean, Dobrai Francisc, care a mulţumit autorităţilor pentru prezenţa la eveniment şi i-a invitat pe cei prezenţi şi pe locuitorii comunei la sărbătoarea organizată cu acest prilej.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari și jandarmi, pe acordurile Fanfarei Promenada, a Casei Municipale de Cultură Zalău.

Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Județul Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), Consiliul Local, Primăria comunei Hereclean și Fundația „Mihai Viteazul”.

Sursă Prefectura Sălaj

Articolul precedentAnsamblul „Meseșul”, invitat la trei festivaluri internaționale de folclor în Serbia
Articolul următorÎncepe ”Tabăra de la Bădăcin”. Elevii, aşteptaţi la relaxare şi activităţi inedite