Noul coronavirus cunoscut acum ca SARS-CoV-2, s-a răspândit din Wuhan, China, în toate continentele de pe Pământ, cu excepția Antarcticii.

Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a schimbat oficial clasificarea situației de la o urgență de sănătate publică de interes internațional la o pandemie. Până în prezent, noul coronavirus este responsabil de peste 1 milion de infectări la nivel global, provocând peste 69.000 de decese. În SUA, virusul a afectat 337.000 de persoane și a provocat până în prezent peste 9.000 de decese.

Ca întotdeauna, când cuvântul „pandemie” începe să apară în titluri, oamenii devin temători, iar odată cu frica vin dezinformări și zvonuri.

Răspândirea virusului Covid-19 a pus în ”circulație” tot soiul de informații – unele dintre acestea complet false sau greșit interpretate, scrie medicalnewstoday.com

Cele mai populare mituri despre coronavirus:

Doar bătrânii sunt expuși riscului – SARS-CoV-2, ca și alte coronavirusuri, poate infecta persoane de orice vârstă. Cu toate acestea, adulții mai în vârstă sau persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente, precum diabetul sau astmul, sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească grav.

Copiii nu pot fi infectați cuCOVID-19 – Toate grupele de vârstă pot fi infectate. Cele mai multe cazuri, până în prezent, au fost la persoanele în vârstă, dar nici copiii nu sunt imuni. De fapt, dovezi preliminare arată că și copiii sunt predispuși la infecția cu noul coronavirus, dar simptomele lor tind să fie mai puțin severe.

COVID-19 este la fel ca gripa – SARS-CoV-2 cauzează boli care, într-adevăr, au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi durerile, febra și tusea. În mod similar, atât COVID-19, cât și gripa pot fi ușoare, severe sau, în cazuri rare, fatale. Ambele pot duce, de asemenea, la pneumonie. Cu toate acestea, profilul general al COVID-19 este mai grav. Estimările variază, dar rata mortalității sale pare să fie între aproximativ 1% și 3% . Deși oamenii de știință calculează rata mortalității exacte, este probabil să fie de multe ori mai mare decât cea a gripei sezoniere.

Toată lumea cu COVID-19 moare – Această afirmație este neadevărată. COVID-19 este fatal doar pentru un procent mic de oameni. Într-un raport recent, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a concluzionat că 80,9% din cazurile de COVID-19 au fost ușoare. OMS raportează, de asemenea, că aproximativ 80% dintre oameni vor experimenta o formă relativ ușoară a bolii, care nu va necesita tratament de specialitate într-un spital. Simptomele ușoare pot include febră, tuse, dureri în gât, oboseală și dificultăți de respirație.

Pisicile și câinii răspândesc coronavirus – În prezent, există puține dovezi că SARS-CoV-2 poate infecta pisici și câini. Cu toate acestea, în Hong Kong, un câine din rasa Pomeranian al cărui proprietar a avut COVID-19 s-a infectat. Câinele nu a prezentat niciun simptom. Oamenii de știință dezbat importanța acestui caz pentru epidemie. De exemplu, prof. Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea din Nottingham din Regatul Unit, spune :„Trebuie să diferențiem între infecția reală și doar detectarea prezenței virusului.Trebuie să aflăm mai multe, dar nu trebuie să ne panicăm – mă îndoiesc că s-ar putea răspândi la un alt câine sau la un om din cauza nivelului scăzut al virusului. Adevăratul motor al focarului sunt oamenii. ”

Măștile de față protejează împotriva coronavirusului – Asistenții medicali folosesc măști profesionale pentru față, care se potrivesc strâns în jurul feței, pentru a le proteja împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, este puțin probabil ca măștile de față de unică folosință să ofere o asemenea protecție. Deoarece aceste măști nu se potrivesc perfect pe față, picăturile pot intra în gură și nas. De asemenea, particulele virale minuscule pot pătrunde direct prin material. Cu toate acestea, dacă cineva are o boală respiratorie, purtarea unei măști poate ajuta la protejarea altora împotriva infectării. „Există foarte puține dovezi că purtarea unor astfel de măști protejează purtătorul de infecții”, explică Dr. Ben Killingley, consultant în medicină acută și boli infecțioase la Spitalul Universitar din Londra din Marea Britanie. „Mai mult, purtarea măștilor poate da un fals sentiment de protejare și poate duce la ignorarea altor practici de control al infecțiilor, de exemplu, igiena mâinilor.” OMS recomandă persoanelor care au grijă de cineva susperct cu COVID-19 să poarte o mască. În aceste cazuri, purtarea unei măști este eficientă numai dacă individul își spală regulat mâinile cu săpun și apă. De asemenea, atunci când folosiți o mască, este important să o utilizați și să o aruncați corect.

Uscătoarele de mâini ucid coronavirusul – Uscătoarele de mâini nu ucid coronavirusul. Cea mai bună metodă de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva virusului este să vă spălați pe mâini cu apă și săpun sau să vă dezinfectați pe mâini cu soluție pe bază de alcool.

SARS-CoV-2 este doar o altă formă a răcelii comune – Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri, toate având proteine ​​spinoase pe suprafața lor. Unele dintre aceste virusuri folosesc oamenii ca gazdă principală și provoacă răceala comună. Alte coronavirusuri, infectează în primul rând animale. Atât sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), cât și sindromul respirator acut sever (SARS) au început la animale și au trecut la om.

Trebuie să fiți cu cineva timp de 10 minute pentru a vă infecta cu virusul – Cu cât cineva stă mai mult cu o persoană infectată, cu atât este mai probabil să se infecteze, dar este posibil să se infecteze și în mai puțin de 10 minute.

Clătirea nasului cu soluție salină protejează împotriva coronavirusului – Nu există nici o dovadă că o clătire a nasului cu soluție salină protejează împotriva infecțiilor respiratorii. Unele cercetări sugerează că această tehnică ar putea reduce simptomele infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare, dar oamenii de știință nu au descoperit că poate reduce riscul de infecție.

Antibioticele ucid coronavirusul  – Antibioticele omoară numai bacteriile ; nu omoară virușii.

Scanerele termice pot diagnostica coronavirusul – Scanerele termice pot detecta dacă cineva are febră. Cu toate acestea, alte afecțiuni, cum ar fi gripa sezonieră, pot produce și febră. În plus, simptomele COVID-19 pot apărea la 2-10 zile după infecție, ceea ce înseamnă că cineva infectat cu virusul ar putea avea o temperatură normală pentru câteva zile înainte de începerea febrei.

Usturoiul protejează împotriva coronavirusurilor – Unele cercetări sugerează că usturoiul ar putea încetini creșterea unor specii de bacterii. Cu toate acestea, COVID-19 este cauzată de un virus și nu există dovezi că usturoiul poate proteja oamenii împotriva COVID-19.

Coletele din China pot răspândi coronavirus – Din cercetările anterioare asupra coronavirusurilor similare, inclusiv a celor care provoacă SARS și MERS și sunt similare cu SARS-CoV-2, oamenii de știință cred că virusul nu poate supraviețui pe scrisori sau pachete pentru o perioadă lungă de timp. CDC explică că „din cauza supraviețuirii slabe a acestor coronavirusuri pe suprafețe, există riscul foarte scăzut de răspândire din produsele sau ambalajele care sunt livrate pe o perioadă de zile sau săptămâni la temperaturi ambiante.”

Remediile casnice pot vindeca și proteja împotriva COVID-19 – Niciun remediu casnic nu poate proteja împotriva COVID-19, inclusiv vitamina C, uleiuri esențiale, ulei de susan, usturoi, salvie sau băutul apei la fiecare 15 minute. Cea mai bună abordare este să adopți un regim bun de spălare a mâinilor și să eviți locurile în care pot exista oameni infectați.

Puteți fi infectați cu coronavirus din consumul de mâncare chinezească  – FALS.

Puteți fi infectați cu coronavirus din urină și fecaleEste puțin probabilca acest lucru să fie adevărat. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că unele cercetăriconcluzionează că virusurile, care sunt similare cu SARS-CoV-2, ar putea persista în materiile fecale. O scrisoare de cercetare recentă din JAMA concluzionează, de asemenea, că SARS-CoV-2 este prezent în materiile fecale.

Virusul va pieri când temperaturile cresc – Unele virusuri, cum ar fi răceala și virusul gripal, se răspândesc mai ușor în lunile mai reci, dar asta nu înseamnă că se opresc în întregime atunci când condițiile meteo devin mai blânde. Oamenii de știință nu știu cum schimbările de temperatură vor influența comportamentul SARS-CoV-2.

Coronavirusul este cel mai mortal virus cunoscut de om – Deși SARS-CoV-2 pare să fie mai grav decât gripa, nu este cel mai mortal virus cu care s-au confruntat oamenii. Alți viruși, precum Ebola, au rate mai mari de mortalitate.

Vaccinurile împotriva gripei și pneumoniei protejează împotriva COVID-19 – Deoarece SARS-CoV-2 este diferit de alte virusuri, niciun vaccin existent nu protejează împotriva infecției.

Virusul își are originea într-un laborator din China – În pofida zvonurilor de pe Internet, nu există dovezi că acesta ar fi cauza focarului. 

Focarul a început pentru că oamenii mâncau ciorba de lilieci – Deși oamenii de știință sunt încrezători că virusul a început la animale, nu există dovezi că provine din ciorba de orice fel.

5G ajută SARS-CoV-2 să se răspândească – Pe măsură ce lumea devine mai conectată, unele regiuni dezvoltă tehnologia mobilă de a cincea generație (5G). O multitudine de teorii ale conspirației apare oriunde această tehnologie pune piciorul. Una dintre cele mai recente teorii apărute este aceea că 5G este responsabil pentru răspândirea rapidă a SARS-CoV-2 pe tot globul. Unii indivizi susțin că 5G poate ajuta virușii să comunice și adesea se referă la o lucrare publicată în 2011. În acest studiu, autorii concluzionează că bacteriile pot comunica prin semnale electromagnetice. Cu toate acestea, experții contestă această teorie, iar SARS-CoV-2 este un virus, nu o bacterie. Wuhan a fost unul dintre primele orașe care au încercat 5G în China, ceea ce ajută la explicarea originii unora dintre aceste teorii. Cu toate acestea, Beijing, Shanghai și Guangzhou, de asemenea, au lansat 5G la un moment similar. De remarcat, de asemenea, că COVID-19 a avut un impact semnificativ în țările cu o acoperire foarte mică 5G, precum Iranul.

Ce ar trebui sa facem?

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă aceste măsuri simple pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2:

  • evitați contactul cu persoanele care par bolnave
  • încercați să nu vă atingeți ochii, nasul sau gura
  • stași acasă dacă sunteți  bolnavi
  • folosiți spray-uri și șervețele de curățare standard pentru a dezinfecta obiectele și suprafețele atinse frecvent
  • spălați-vă regulat pe mâini cu săpun timp de minim 20 de secunde

Dacă nu sunteți lucrător în sănătate sau nu aveți grijă de cineva bolnav, CDC nu vă recomandă să purtați măști pentru față. Sfaturile de mai sus pot părea simpliste, dar în timpul unei epidemii, acestea sunt cele mai bune metode de a face diferența.

Articolul precedentÎn ultimele 24 de ore, au fost aplicate aproape 200 de amenzi
Articolul următorAPIA reia depunerea online a cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020