Polițiștii au verificat respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină și a celor impuse, pe timpul stării de urgență, unităților comerciale, efectuând controale pentru combaterea criminalității economice. În misiunile lor au fost sprijiniți de polițiști locali, alăturându-se, în activitățile în sistem integrat, și jandarmi și efective ale MApN.

În ultimele 24 de ore, au fost verificate 611 persoane față de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu sau carantina, fiind verificate 207 locații de carantină sau izolare, au anunțat reprezentanții Comitetului Județean de Urgență Sălaj. 

De la debutul epidemiei, până în prezent, au fost întocmite cinci dosare penale, din care trei pentru zădărnicirea combaterii bolilor și două pentru fals în declarații. „De asemenea, în contextul COVID 19, de la începutul epidemiei, au fost aplicate 822 de sancțiuni contravenționale, din care 171 au fost aplicate în ultimele 24 de ore. Valoarea totală a sancțiunilor se ridică la suma de 1.630.850 lei”, a precizt sursa citată.

Și jandarmii sălăjeni au aplicat la sfârșitul săptămânii trecute, 27-29 martie 2020, 116 sancțiuni, în valoare de 126.700 lei. „Reamintim că dispozitivul de ordine și siguranță publică acționează pentru prevenirea răspândirii noului virus, dar și pentru a preveni și combate inegalitățile de orice fel”, au mai precizat reprezentanții Comitetului Județean de Urgență Sălaj. 

Conform art. 3 din Ordonanța Militara nr. 4/2020, persoanele care nu respectă măsura izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină instituționalizată 14 zile, suportând toate cheltuielile efectuate pentru carantinare.

De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate pentru carantinare.