Peste 900 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră, au fost sancționați de polițiștii rutieri sălăjeni, în ultima săptămână.

 

 

În perioada 5 – 10 decembrie, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au continuat acţiunile pe şoselele sălăjene, pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă şi a depăşirilor neregulamentare.

Potrivit IPJ Sălaj, ca urmare a abaterilor constatate în trafic pe șoselele sălăjene, în ultima săptămână au fost aplicate 930 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 453.850 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 58 de permise de conducere. De asemenea, au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare. 

 

Sâmbătă, 10 decembrie, în intervalul orar 20.00 – 23.00, în Șimleul Silvaniei a fost organizată o acțiune de tip Blitz, pentru combaterea excesului de viteză și a consumului de alcool și de substanțe psihoactive.

În activitate au fost angrenați polițiști din cadrul Serviciului Rutier Sălaj, alături de reprezentanți ai Registrului Auto Român.

Astfel, sâmbătă seara, pe strada Tudor Vladimirescu din Șimleu Silvaniei a fost depistat în trafic un tânăr de 25 de ani din Șimleu Silvaniei, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar afla sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării preliminare pentru detectarea prezenţei substanţelor psihoactive în organism, rezultatul a fost pozitiv.

Toto sâmbătă seara, tot în Șimleu Silvaniei, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au oprit pentru control un autoturism, condus de  un tânăr de 20 de ani din localitate.

În urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că acesta ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.

Sâmbătă noaptea, pe strada Porolissum din municipiul Zalău, polițiștii Biroului Rutier Zalău au oprit în trafic un autoturism, condus de un tânăr de 25 de ani din comuna Mirșid.

În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a ieșit negativ, însă în urma testării cu aparatul Drugtest, acesta a indicat prezența unor substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv.

Celor în cauză le-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii rutieri sălăjeni continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Polițiștii sălăjeni vor continua aceste activități, deoarece scopul nostru în reprezintă siguranța dumneavoastră, astfel că vă adresăm rugămintea de a respecta regulile de circulație și vă sfătuim să nu consumați alcool sau substanțe cu efect psihoactiv înainte de a vă urca la volan, să nu vă grabiți și să conduceți prudent!

 

Vineri noaptea, în Șimleu Silvaniei a fost depistat în trafic un tânăr de 25 de ani din localitate, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, duminică dimineața, în municipiul Zalău, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat de 44 de ani din localitate, care emana halenă alcoolică.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în ambele cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

 

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentProtestele continuă în benzinăriile austriece din România – Pompe blocate, zeci de oameni revoltați, boicot masiv
Articolul următorAlexandra Păcuraru: Peste un milion de oameni au reacționat la campania noastră. Vrem Petrom înapoi, vrem ca de banii românilor să aibă grijă românii, nu străinii!