Partidul Libertății Unității și Solidarităţii (PLUS) Sălaj face cunoscut primul candidat al noii Alianțe 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare, alegeri care vor avea loc în 26 mai. Primul candidat, în cap de listă, este sălăjeanul Dacian Cioloș. ”M-am născut în 1969, pe 27 iulie, la Zalău. Am copilărit la Pericei, o comună din județul Sălaj, locul care a rămas pentru mine <<acasă>>. De la familia mea am învățat că munca înseamnă viață, iar de la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea. Am copilărit într-o comunitate – oamenii ieșeau împreună la muncă la câmp, erau legați de pământ, de tradiții. Sunt învățăminte pe care le port cu mine mereu. Am terminat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor. Imediat după terminarea studiilor la Cluj am înființat o fermă legumicolă familială la Pericei de care m-am ocupat doi ani. Am urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, și un master științific (DEA) în <<Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale>> la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997)”, afirmă Cioloş.

În carieră a progresat ”treaptă cu treaptă”

”Cariera mea a progresat treaptă cu treaptă. Am început activitatea profesională ca stagiar la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuție esențială în pregătirea agriculturii românești pentru participarea la Politica Agricolă Comună și piața unică europeană. În perioada 1998-1999, am fost implicat în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru județul Argeș, iar apoi am coordonat programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole și rurale la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă, în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă. În 2002, am început să lucrez la Delegația Comisiei Europene în România, unde m-am ocupat de aplicarea SAPARD. Trei ani mai târziu, m-am alăturat echipei de la Ministerul Agriculturii. Am fost mai întâi consilier personal al ministrului, cu atribuții de purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE, iar din 2007 am fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La scurt timp după aceea, am depus jurământul ca ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (octombrie 2007-decembrie 2008), funcție din care am pregătit introducerea Politicii Agricole Comune în România și plata primelor subvenții din fonduri europene”, mărturiseşte reprezentantul PLUS.

Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală

În perioada 2010-2014, a avut onoarea să fie susținut de România pentru poziția de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală – cel mai tânăr comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso. ”În acest mandat am coordonat elaborarea unor strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale. Pe lângă gestionarea curentă a unui buget de 60 de miliarde de euro, am propus și am condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aduce mai multe fonduri pentru agricultorii români și permite o utilizare mai adaptată a acestor fonduri la condițiile și nevoile specifice ale României. După încheierea mandatului de comisar european, am fost numit consilier special pentru securitate alimentară de către actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ulterior, în calitate de prim-ministru (noiembrie 2015-ianuarie 2017), am condus un guvern independent politic într-un an electoral, având ca obiectiv organizarea corectă a unor alegeri locale și alegeri parlamentare, dar și lansarea unor reforme în domenii precum Sănătatea, Educația, Infrastructura, Transparența bugetară, Debirocratizarea administrației publice. În 2017, am decis să mă implic civic în România și am co-fondat Platforma România 100 împreună cu alți patru foști colegi din guvernarea 2016. În 2018, am fost parte a unui grup care a inițiat un proiect politic devenit în decembrie 2018 PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate). La începutul acestui an, Convenția Națională a decis să îmi acorde încrederea și am fost ales președintele partidului. Avem obiective ambițioase, dar realiste: articularea unui proiect de dezvoltare durabilă folosind în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, care să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept. Mă bazez pe încrederea cetățenilor români, pe buna-credință și profesionalismul echipei din care fac parte și pe convingerea mea dintotdeauna că putem progresa numai prin muncă cinstită, viziune și determinare”, a adăugat Cioloş.

Articolul precedentInstanța i-a respins cererile. Șimleuanca acuzată că și-a torturat nepotul rămâne în arest
Articolul următorSe caută autorul unui accident rutier: Victima, un minor