Deputații din Comisia pentru drepturile omului au adoptat, cu majoritate, un raport de recomandare pentru proiectul de lege inițiat de membrii REPER, Oana Cambera, Andrei Lupu și Simina Tulbure, privind garantarea dreptului la interuperea sarcinii.

Proiectul de lege vizează garantarea accesului la procedură în minim un spital de stat din fiecare judeţ, direcţionarea pacientelor către spitale şi medici care efectuează procedura, obligarea medicilor care efectuează în sistemul privat procedurile de întrerupere de a le efectua şi în spitalele de stat. De asemenea, este reglementată o platformă de educare şi corectă informare în domeniul contracepţiei şi al planning-ului familial.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul se concentrează pe accesul liber ales, neîngrădit şi în siguranţă la proceduri de întrerupere de sarcină, dar şi pe promovarea educaţiei şi informării corecte în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive.

Iniţiativa prevede, totodată, decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore şi femei care au raportat un abuz sexual.

Deputata Oana Cambera a susţinut, în cadrul dezbaterilor, că accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este deseori împiedicat. Ea a arătat că acest lucru este indicat atât de cercetările efectuate de organizaţiile neguvernamentale, cât şi de petiţiile formulate de peste 10.000 de femei care descriu situaţii în care sunt refuzate în cadrul spitalelor de stat şi redirecţionate către spitale private ori multiple cazuri în care nu au găsit niciun spital de stat din judeţul în care locuiesc care să efectueze procedura.

Schema prin care românii obțin locuri de parcare pentru persoane cu handicap. Ce a descoperit Primăria Arad

„Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere şi, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicată sau restricţionată”, a declarat Oana Cambera, potrivit unui comunicat de presă al REPER remis miercuri Agerpres.

Ea a precizat că doreşte reducerea ratei de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere şi discrepanţa semnificativă de costuri. „Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu îşi pot permite procedura medicală în sistemul privat şi li se interzice, indirect, dreptul la avort”, a explicat deputata.

„Respectăm dreptul la conştiinţă şi religie al cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală şi respectarea drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor din România. Suntem, totodată, conştienţi de grava lipsă de educare şi informare în ceea ce priveşte o multitudine de probleme ce ţin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm şi mecanisme de finanţare la nivel european”, a mai transmis Oana Cambera. 

Articolul precedentNou ajutor de stat pentru fermieri și agricultori
Articolul următorAchizițiile din pandemie, din nou în prim-plan. Procurorii lui Kovesi au descins la București