Parlamentul a votat, miercuri, revocarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Renate Weber. Solicitarea a fost făcută de PNL, USR-PLUS și UDMR. În cerere, coaliția a arătat că Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocată Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi ”pentru”, 32 ”împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat. 

Înaintea votului din plen, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcție a Avocatului Poporului, cu voturile PNL, USR-PLUS şi UDMR.

”Săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului. Până la finalul sesiunii parlamentare va fi numit”, a anunțat după vot liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban. 

Ce i-a reproșat coaliția Avocatului Poporului: 

Cele trei partide din coaliţie au reclamat că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

De asemenea, în cerere se arăta că Avocatul Poporului ”nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi”.

PNL, USR şi UDMR i-au reproșat Avocatului Poporului și ”declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret”.

”În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare. Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(…) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare „de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii”, se arăta în document. 

Coaliția a mai acuzat că Weber a încălcat grav Constituţia prin ”acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19”.

Parlamentarii PSD nu au participat la vot și au anunțat că vor ataca la CCR decizia, reclamând ”o execuție”. 

Articolul precedentBilanț CoVid-19, 16 iunie: 104 cazuri noi! Vezi situația în fiecare județ
Articolul următorZălăuan, condamnat pentru mai multe infracțiuni de furt calificat, dus de polițiști după gratii