Sancţiuni contravenţionale de peste 57.000 de lei. Atât au aplicat  inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în urma unor acţiuni de control desfăşurate în cursul lunii iulie. Potrivit Luminiţei Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, controalele în urma cărora au fost aplicate sacţiuni şi avertismente, s-au desfăşurat în domeniul relaţii de muncă (RM) şi securitate şi sănatate în muncă (SSM). ”Activitatea inspectorilor de muncă a vizat cu prioritate identificarea şi sancţionarea muncii nedeclarate în vederea descurajării şi diminuării acestui fenomen, care în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală”, a precizat inspectorul şef.
Astfel, în domeniul RM au fost controlaţi un număr de 63 de agenţi economici dintre care 48 au fost sanctionati, aplicându-se cinci amenzi şi 83 avertismente. În urma controalelor au fost depistate 11 persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, angajatorii fiind sanctionaţi contravenţional. Inspectorii de muncă au mai aplicat amenzi pentru: nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plata a salariului minim brut pe ţară; nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse de către inspectorul de muncă. Cuantumul total al amenzilor contravenţionale aplicate, în domeniul RM, a fost de 46.800 de lei. S-au aplicat avertismente pentru: nerespectarea obligaţiei păstrării copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii din locul de muncă respectiv; nerespectarea dispozitiilor legale privind munca de noapte ; nerespectarea prevederilor privind sărbatorile legale; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptamânal; necompletarea elementelor contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale ; completarea registrului cu date eronate sau incomplete ;necompletarea registrului de către alte persoane decât cele nominalizate prin decizia angajatorului şi nerespectarea prevederilor privind plata zilierilor conform art.4 alin.2 din Legea nr.52/2011 ;

De asemenea, în domeniul SSM, inspectorii ITM Sălaj au verificat 40 de agenţi economici şi au aplicat două amenzi în valoare totală de 10.000 de lei pentru neinstruirea salariaţilor în domeniul SSM, respectiv lipsa verificărilor periodice ISCIR a echipamentelor de muncă şi 23 de avertismente. Deficientele constatate şi sancţionate cu avertisment se referă la: lipsa instrucţiunilor proprii în domeniul SSM pentru toate activităţile desfăşurate; neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă şi a planului de prevenire şi protecţie; neefectuarea controlului medical periodic si/sau la angajare şi lipsa listelor interne de acordare a echipamentului individual de protecţie.
Pentru toate deficientele constatate inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a acestora.

Sursa foto:www.ziaruldeiasi.ro

Articolul precedentCopil de 14 ani, înecat într-un lac din comuna Buciumi. Trupul a fost găsit după o oră de căutări
Articolul următorÎn minivacanţa de Sfânta Maria, sute de poliţişti vor fi cu ochii pe sălăjenii care nu respectă legea