Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus duminică, 12 iunie, reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui bărbat din județul Sălaj cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, punere în circulație de valori falsificate și înșelăciune. În aceeași zi, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

 

Potrivit anchetatorilor, începând cu toamna anului 2021 şi până în prezent, bărbatul a deținut și comercializat substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive sub formă de cristale albe sau praf consumatorilor din județul Sălaj, prețul variind în funcție de cantitatea tranzacționată.
„De asemenea, în sarcina acestuia s-a reținut că, în lunile ianuarie și februarie 2022 acesta a achiziționat, prin intermediul unui site dedicat comerțului on-line, mai multe telefoane mobile, prezentându-se persoanelor vătămate sub o identitate falsă și indicându-le o adresă care nu îi aparținea, din municipiul Cluj Napoca, în vederea expedierii produselor. Telefoanele mobile au fost achitate de inculpat cu sume cuprinse între 900 și 5.500 euro, compuse din bancnote cu cupiura de 50 de euro.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că bancnotele de 50 de euro folosite de inculpat pentru achitarea produselor sunt false și nu au putere circulatorie, făcând parte din clasa de tipuri de fals denumită generic „Grupul Napoli” datorită provenienței acestora din zona Napoli- Italia.
În această modalitate, au fost prejudiciate 10 persoane vătămate, inculpatul punând în circulație suma de 7.200 de euro, compusă din bancnote contrafăcute din cupiura de 50 de euro.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împreună cu polițiști din cadrul S.C.C.O. Sălaj au efectuat la data de 11.06.2022 o percheziție domiciliară la locuința inculpatului, în urma căreia au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive”, ai precizează procurorii DIICOT, într-un comunicat.

La data de 12.06.2022, judecătorul de drepturi și libertăți a admis propunerea formulată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, dispunând arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul S.C.C.O. Sălaj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Sursa: Realitatea de Salaj