Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 275 de localități din 20 de județe, cu un număr de 1.027 de focare, din care 15 în exploatații comerciale. Pe lista acestor județe se află și Sălajul, cu două focare în gospodăriile populației și 44 de cazuri la mistreţi, potrivit ultimelor date făcute publice, vineri, 8 martie, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în alte trei județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.403 porci afectați de boală și există 1.112 cazuri la mistreți. În total au fost stinse 200 de focare. Până vineri, 8 martie 2019, au fost despăgubiți 8.557 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.342.690 de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Articolul precedentPeste 100 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână! Sălaj, 11 noi îmbolnăviri
Articolul următorPalatele copiilor din Sălaj, la ceasul bilanțului: Sute de premii, în primul semestru