O măsură pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale în patru comune sălăjene este cea de implementare a serviciilor comunitare integrate. În acest sens, autoritățile județene intenționează accesarea de fonduri europene, comunele vizate fiind Şamsud , Bobota, Năpradea, Sînmihaiu Almaşului şi Dragu. 

În judeţ au fost deja înfiinţate, prin intermediul unei finanţări elveţiene, două centre medico-sociale comunitare, la Plopiş şi Meseşenii de Jos.

Precizările au fost făcute de directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, în cadrul şedintei lunare de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ce a avut loc joi, 27 iunie, la sediul Prefecturii Sălaj. Printre temele întâlnirii de ieri s-au numărat serviciile privind îngrijirea persoanelor vârstnice existente la nivelul județului, precum și serviciile de îngrijire la domiciliu.

În ceea ce priveşte serviciile de îngrijire la domiciliu, în judeţ sunt autorizate două unități, pespectiv Asociația ”Din inimă pentru Sălaj” şi filiala judeţeană a Crucii Roşii.

Ligia Marincaş a adăugat faptul că pentru perioada următoare se are în vedere şi dezvoltarea în Sălaj a activităţilor desfăşurate în domeniul asistenţei medicale comunitare, respectiv servicii de sănătate şi acţiuni de sănătate publică furnizate la nivelul comunităţilor cu scopul creşterii accesului populaţiei şi, în special, al grupurilor vulnerabile, inclusiv a celor de etnie romă, la servicii de sănătate, în special la cele centrate pe prevenire. „În acest sens, prin intermediul accesării de fonduri europene se intenţionează crearea şi implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în comunele Şamsud , Bobota, Năpradea, Sînmihaiu Almaşului şi Dragu. În judeţ au fost deja înfiinţate, prin intermediul unei finanţări elveţiene, două centre medico-sociale comunitare, la Plopiş şi Meseşenii de Jos”, se precizează într-o informare a Prefecturii Sălaj.

În prezent, în Sălaj există un număr de 27 asistenţi comunitari, care îşi desfăşoară activitatea în tot atâtea comune şi un număr de cinci mediatori sanitari pentru populaţia rromă.

Articolul precedentEvaluare Națională 2019: Astăzi se afișează rezultatele finale
Articolul următorPompierii au simulat o intervenție la un incendiu. Clubul copiilor Cehu Silvaniei a fost cuprins de flăcări