La Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord va fi inaugurată marți, 11 septembrie, noua expoziție. ”După 13 ani de activități culturale, educaționale și cu impact social am refăcut întreaga expoziție a muzeului. Vă așteptăm marți, 11 septembrie să fiți alături de noi la deschiderea oficială”, a spus directorul instituţiei, Daniel Stejeran. Potrivit acestuia, noua expoziţie va fi una inedită şi interactivă, cu panouri informative, monitoare digitale, televizoare, toate cu informaţii despre Holocaust. La inaugurarea noii expoziţii va fi prezent şi Alex Hecht SUAdin New York SUA, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău, care a salvat sinagoga de la dărâmare.

Sinagoga – transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Sinagoga a fost construită în anul 1876 și a fost transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primăriei Şimleu Silvaniei, Consiliului Judeţean Sălăj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălăj. Inaugurarea muzeului a avut loc în 11 septembrie 2005.
În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 de evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist. Exodul membrilor comunității a dus la abandonarea sinagogii, care a început să se ruineze. La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale „Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută la Şimleu în anul 2003. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, originari din Nușfalău. Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău – președinte Gheorghe Gross. Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural. Cele două organizații au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unui Institut de învățământ. Muzeul funcționează acum ca un centru de învățământ și resursă esențială pentru Educația Holocaustului în regiune. Elevilor și studenților le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrală a muzeului este sinagoga construită în 1876. În anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperișul și consolidându-se clădirea.
La 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea sinagogii din Șimleu Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociației Memoriale „Hebraica” Nușfalău.

Articolul precedentSute de sălăjeni au ajuns în weekend la Urgență
Articolul următorZiua Mondială a Donatorilor de Celule Stem, marcată la Şimleu Silvaniei