Un studiu recent scoate la iveală mai multe amănunte de-a dreptul șocante despre adolescenții români. Printre altele, 32% dintre tineri își doresc ca părinții și adulții din jurul lor să consume mai puțin alcool în perioada sărbătorilor.

Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanţa de iarnă, dar le-ar plăcea să o facă, relevă datele ultimului sondaj realizat de fundaţia World Vision România. De Moş Nicolae, fundaţia lansează campania “Iarna pe o altfel de uliţă” prin care vrea să ofere o primă altfel de experienţă în perioada sărbătorilor de iarnă pentru 2.500 de copii din mediul rural.

”Şase din zece copii de la sate (58.8%) nu au avut ocazia să viziteze un târg de Crăciun, deşi îşi doresc acest lucru, iar un sfert dintre adolescenţii din mediul rural (25.8%) vor să meargă pentru prima dată la un astfel de târg”, arată datele studiului „Adevăruri ale Crăciunului la sat pentru copii şi adolescenţi”, realizat de World Vision România.

Potrivit documentului, trei sferturi dintre copiii de la sate (peste 75%) nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun, dar ar fi încântaţi să o facă, iar aproape jumătate dintre adolescenţi (45.2%) împărtăşesc aceeaşi dorinţă.

”În plus, mai mult de şapte din zece copii din mediul rural (76.5%) nu au avut niciodată ocazia unei excursii în vacanţa de iarnă, iar peste jumătate dintre adolescenţi (peste 53%) sunt la rândul lor dornici să trăiască această experienţă de sărbători. Acelaşi sondaj arată că mai mult de opt din zece copii (peste 86%) nu au fost niciodată la cinematograf în vacanţa de iarnă, iar peste şase din zece adolescenţi (60.6%), de asemenea, nu au trăit această experienţă”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Printre emoţiile copiilor şi adolescenţilor de Crăciun: stres, tristeţe, plictiseală

Potrivit organizaţiei, şapte din zece copii şi adolescenţi se simt trişti sau plictisiţi în vacanţa de iarnă, din diferite motive

Majoritatea copiilor şi adolescenţi se gândesc că nu se mai pot juca ca altă dată cu zăpadă, nu au prieteni cu care să joace, dar şi pentru că în satul lor nu se păstrează tradiţiile de sărbători ca odinioară.
Doi din zece copii (19%) sunt trişti în perioada sărbătorilor pentru că îşi văd părinţii stresaţi din cauza banilor.
Mai mult de unu din zece copii (14.5%) de la sate se simt trişti sau plictisiţi în perioada de sărbători pentru că nu au nimic distractiv de făcut, iar 12.7% sunt abătuţi la gândul că nu vor avea nimic interesant de povestit când se vor întoarce la şcoală.
Doar 1% dintre adolescenţi spun că nu au motive de stres în perioada sărbătorilor de iarnă. Restul de 99% dintre adolescenţi sunt stresaţi pentru că:

Pentru peste 60% dintre adolescenţi, temele încărcate reprezintă un factor de stres în perioada vacanţei de iarnă.
Pentru patru din zece adolescenţi (37.6%) treburile din gospodărie în preajma sărbătorilor reprezintă un alt motiv de stres.
Unu din cinci adolescenţi (17.2%) se simte trist sau stresat în vacanţa de iarnă pentru că vede pe social-media tineri care se distrează mai mult decât ei.
Pentru (peste 15%) dintre adolescenţi dinamicile conflictuale în familie (între nepoţi, părinţi, şi bunici) reprezintă un motiv de anxietate în perioada sărbătorilor.
Tradiţiile de iarnă nu se mai păstrează nici la sat

Articolul precedentMAE: Alți 30 de cetățeni români cu familiile lor, evacuați din Fâșia Gaza
Articolul următorUn nou ajutor de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina de la Statele Unite