Nu puţine au fost cazurile când pacienţii au contactat infecţii intraspitaliceşti grave care au dus chiar la deces. Asta se întâmplă în multe spitale din România.

Peste 9.000 de infecții spitalicești au fost raportate, la nivel național, în primul semestru al anului 2018, fruntașe fiind spitalele din București (2.412), Iași (1.289), Timiș (805) și Cluj (711). 

Cele mai puține infecții au fost raportate în prima jumătate a anului 2018 în spitalele din județele Ilfov (14), Ialomița (28), Gorj (33), Călărași (34), Covasna (36), Giurgiu (39), Botoșani (50), Tulcea (53), Sălaj (61) și Vâlcea (64).

Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la interpelarea unui deputat PNL.

Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține.

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică precizează, în documentul menționat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale „predominanța ‘culturii blamării’ împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite”.”Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, se explică în sursa citată.

 

Articolul precedentO zălăuancă, Daniela Hendea, nominalizată pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum
Articolul următorDuminică 13! Zi cu ghinion pentru un șofer. Autoturismul i-a luat foc