Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) la porc domestic, a fost confirmat într-o exploatație din localitatea Halmășd, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

Potrivit sursei citate, în localitatea menționată, s-a constatat moartea mai multor porci domestici, pe care proprietarul îi crestea fără a-i fi declarat (cinci morți, iar trei uciși preventiv).
În urma ședinței extraordinare a CJSU Sălaj, care a avut loc astăzi, 4 martie, a fost adoptat un plan de măsuri elaborat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj (D.S.V.S.A.) pentru combaterea bolii pestă porcină africană în exploatațiile din localitatea Halmășd.
Astfel, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarelor din localitatea Halmașd cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Halmășd si Aleuș (parțial) din jud. Sălaj (parțial). Deasemenea, a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul focarelor din localitatea Halmășd, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Marca (parțial), Marca-Huta, Ip (partial), Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîșa, Aleuș (parțial), Făgetu, Drighiu, Bozieș, Plopiș, Iaz, Fufez, Sub Cetate și Valcău de Sus din Jud. Sălaj și localitățile din jud. Bihor: Socet, Huta-Voivozi, Valea Târnei, Codrișoru, Șinteu.
Unitățile Locale de Sprijin (U.A.T.) din zona de restricție, și nu numai, vor întreprinde de urgență, următoarele măsuri:
– interzicerea organizării de târguri de animale, aglomerări de animale, expozitii sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor;
– la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale; 
– se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii.

Articolul precedentSe fac angajări la Autoritatea Rutieră Română – Agenția Teritorială Sălaj. Un post de referent, scos la concurs
Articolul următorUn bărbat a fost găsit fără suflare într-un apartament din Zalău