Decizie bombă de la CCR, care scoate interceptările făcute de SRI din dosarele penale. Curtea Constituţională a decis, marţi, că înregistrările făcute de organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum SRI, sunt neconstituţionale în măsura în care restrâng exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate în mod legal.

Magistraţii CCR au luat în discuţie o excepţie de neconstituţionalitate în privinţa unor dispoziţii legale din Codul de procedură penală coroborate cu Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curţii au respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 11 alineat (1) litera d) din Legea privind securitatea naţională a României.

Textul criticat prevede: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: […] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni”.

Cu majoritate de voturi, CCR a admis a constatat că dispoziţiile articolului 139 alineat (3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Scrie Realitatea.net

Articolul precedentCopil de trei ani din Șimișna, transportat cu elicopterul SMURD la Unitatea de Primire Urgențe
Articolul următorExclusiv! Ministrul Mediului: Jaful din păduri, monitorizat prin 112 și echipe silvice și MAI