Instituția Prefectului Sălaj a găzduit azi, 24 octombrie, ședința lunară de Dialog Social, prezidată de subprefectul Vegh Alexandru. Principalele puncte ale întâlnirii au fos neconformităţile constatate în urma controalelor efectuate în domeniul legislatiei muncii, sănătăţii şi securităţii muncii.

Potrivit datelor prezentate de către inspectorul şef al Inspectoratului Teritoral de Muncă (ITM) Sălaj, Luminiţa Nemeş, instituţia menţionată a desfăşurat, în perioada ianuarie – septembrie 2018, un număr de 638 controale în domeniul relaţiilor de muncă, depistând 60 de cazuri de muncă „la negru”, la un număr de 22 de companii.

Munca nedeclarată, aceasta înseamnă un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilităţi de progres profesional, cu salarii mai mici decât cele de pe piaţa muncii, fără protecţie socială. Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifesta inclusiv în poziţia economico-socială precară, în comparaţie cu salariaţii angajaţi cu forme legale. De asemenea, persoanele fără forme de angajare nu beneficiază de o serie de drepturi, precum cel la concediu, vechime în muncă, asigurare de accidente, spitalizare gratuită şi medicamente.

La rândul său, angajatorul nu poate avea un control legal asupra salariatului său, nu beneficiază de eventualele subvenţii din partea statului, iar persoanele angajate fără forme legale pot produce pagube la locul de muncă fără a putea fi trase la răspundere civil sau penal.

În plus, conform Codului Muncii, primirea la muncă a unei sau mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificată, a subliniat inspectorul şef al ITM.

În acelaşi context, Luminiţa Nemeş a arătat că alte deficienţe constatate în urma controalelor se referă la nerespectarea condiţiilor privind munca suplimentară şi acordarea repausului săptămânal, încălcarea prevederilor legale privitoare la munca de noapte şi sărbătorile legale.

În acest an, ITM Sălaj a desfășurat și 344 controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Ca urmare a controalelor efectuate s-au constatat 219 neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri și au fost aplicate 13 amenzi și 166 avertismente.

Articolul precedentŞcoala Gimnazială „Porolissum”, vizitată de o delegaţie franceză
Articolul următorÎn Sălaj, 17 accidente de muncă