În primele patru luni ale acestui an., poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au depistat în trafic 54 de persoane care au condus autovehiculele, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

În toate cazurile, poliţiştii au întocmit dosare penale.

Zeci de amenzi

În perioada menționată, pe această linie, poliţiştii au aplicat şi 46 de sancţiuni contravenţionale, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.Valoarea acestora se ridică la 60.030 de lei.

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.

„Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede închisoarea de la 1 la 5 ani”, a precizat sursa citată.

Articolul precedentDosar penal pentru un bărbat din Chieșd
Articolul următorAdmitere în magistratură: 14 candidaţi înscrişi din judeţul Sălaj, în sesiunea 2019