Amfiteatrul Castrului Roman de la Porolissumva găzdui sâmbătă, 8 septembrie, începând cu ura 19,30 ”Zilele Europene ale Patrimoniului”. Evenimentul cultural este organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă ”Ion Dacian” din București, finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, ”Dacika – Tribut Eroilor”, concept muzical original, menit să simbolizeze printr-un produs artistic de cel mai înalt nivel profesional şi de o deplină decenţă cele două evenimente de maximă importanţă din istoria modernă a României: Primul Război Mondial și Marea Unire. Potrivit organizatorilor, unicitatea acestui proiect constă în sinceritatea, seriozitatea şi profesionalismul cu care compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma actualizează expresia muzicală de tip folcloric, integrând-o necesităţilor culturale ale prezentului. Prelucrările sunt realizate intr-un limbaj caracterizat prin decenţă şi respect faţă de valorile tradiţionale, fără abordări cu tentă de divertisment. Stilul muzical abordat este cel al muzicii electronice simfonice monumentale (model Vanghelis – J. M. Jarre), pornind de la prelucrarea de teme muzicale româneşti de factură populară şi cultă. Orchestraţiile pieselor presupun utilizarea ritmurilor folclorice combinate cu sunete sintetice şi instrumente etnice.
Evenimentul va avea structura unui concert multimedia vocal – simfonic având în prim-plan un grup solistic de cinci muzicieni care evoluează atât solo cât şi împreună cu orchestra de 12 instrumentişti şi corul de zece solişti vocali ai Teatrului de Operetă şi Musical Ioan Dacian.
Efectul acestei producţii artistice a fost de fiecare dată unul categoric, auditoriul fiind fascinat de spectaculozitatea materialului sonor şi a prezentării vizuale, de forţa impresionantă pe care încadrarea electronică o conferă temelor folclorice arhicunoscute, prezentate în manieră cât mai autentică, cu ajutorul fluierului, taragotului, naiului, pianului sau viorii.
Repertoriul spectacolului cuprinde 20 de piese, în durată totală de 110 minute, fiind în cea mai mare parte prelucrări după mai multe categorii de piese muzicale: muzică folclorică solemnă: ”Aşa-i românul”, ”Cântec despre Bucovina’; teme folclorice româneşti celebre: ”Barbu Lăutaru”, ”Tudoriţo nene”, ”Mocirița”, ”Unde e Târgoviștea”, ”Lie Ciocârlie” etc.; muzică românească de factură cultă: ”Balada” de Ciprian Porumbescu, ”Balada pentru vioară” de George Enescu, ”Rapsodiile pentru orchestră” de George Enescu și melodii originale de inspiraţie folclorică. Organizatorii îi asigură pe participanții la acest eveniment că vor trăi momente de înaltă spiritualitate românească alături de artiști care au cucerit lumea prin virtuozitatea și măiestria lor, în spațiul ancestral de la limita Daciei Porolissensis. Intrarea este liberă.

Sursa foto: Facebook Direcția Județeană pentru Cultură

Articolul precedentMulţi ştiu, puţini cunosc. Eşarfa tricoloră, semnul distinctiv al primarului, se poartă peste costum
Articolul următorMeteorologii avertizează: Cod galben de vreme rea în Sălaj