Cu toate că există o legislaţie în vigoare cu privire modul în care trebuie purtată eşarfa tricoloră de către primari, sunt şi situaţii în care legea nu este respectată. Potrivit Legii administraţiei publice locale,biblia primarilor, semnul distinctiv al primarului este o eşarfă în culorile drapelului naţional al României. ”Eşarfa va fi purtată în mod obligatoriu la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor”. Modelul eşarfei a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern, Nr. 62, publicată în Monitorul Oficial nr.27 din 25 februarie 1992. Conform hotărârii precizate, modelul eşarfei având culorile drapelului naţional, pe care o vor purta primarii, ca semn distinctiv, în timpul solemnitaţilor, recepţiilor, ceremoniilor publice şi la celebrarea căsătoriilor ”se confecţionează din mătase, va avea o lungime de 1,90 m şi o lăţime de 15 cm, astfel încât fiecare culoare să aibă aceeaşi lăţime şi se va termina , la unul din capete, cu un ciucure având culorile drapelului naţional. Sistemul de încheiere a eşarfei trebuie să permită purtarea şi aşezarea ei în mod corespunzător”.

Unde-i costumul ?

Hotărârea amintită precizează că, ”eşarfa se poartă peste costum şi va fi aşezată pe umărul stâng, culoarea albastră fiind dispusă în partea de sus şi se va încheia în partea dreaptă a corpului, cu ciucurele în afară. Contravaloarea eşarfei se suportă de consiliile locale, din fondurile acestora”.

Sursa foto 1: www.magazinsalajean.ro

Sursa foto: pagina de Facebook:Florian Sur, Primăria Fildu de Jos

Articolul precedentVeteran de război, sărbătorit la un secol de viaţă
Articolul următor”Zilele Europene ale Patrimoniului”. Spectacol inedit la Castrul Roman de la ”Porolissum” cu intrare liberă