Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Șimleu Silvaniei, a găzduit ieri, 26 ianuarie, manifestările dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului- împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau și, totodată a 15 ani de activitate a muzeului.
Au fost invitate două personalități israeliene- Dr. Țvika Herman Berkovits (medicul și consilierul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, reprezentant al celei de-a doua generații de supraviețuitori ai Holocaustului, cu origini în județul Maramureș), Dr. Yehuda Heimlich (nepot al supraviețuitorilor Holocaustului din Șimleu Silvaniei.

Familia Heimlich a înființat prima tipografie evreiască cu caractere ebraice din zonă. Parte din membrii familiei s-au întors după Holocaust la Șimleu și și-au contrinuat activitatea până după mijlocul secolului al XX-lea, când au emigrat spre Israel.

Printre participanți s-au mai numărat și prefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor- Lucian Bode, Andrei M.Grinkevich- Ambasadorul Federației Belarus din România precum și Igor Iniushkin- consilier ministerial al Ambasadei Federației Ruse de la București.
în cadrul evenimentului a fost prezentat și cel mai recent proiect al muzeului, numit ETERNAL ECHOES – Instrument interactiv de predare a problematicii Holocaustului, oportunitate pentru tânăra generație și nu numai pentru a descoperi istoria tragică a celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaustului.

Articolul precedentAurul ajunge la al patrulea maxim istoric în luna ianuarie. Cursul euro în creștere
Articolul următorUn sfert dintre angajatori îngheață salariile în acest an, iar o treime oferă o majorare de cel mult 5%