În fiecare an, la 31 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Arhivelor Naţionale. Anul acesta se împlinesc 157 de ani de când, la 31 octombrie 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor Statului din Ţara Românească şi Moldova, instituţie care avea la bază principiul separării actelor cu valoare istorică de cele cu valoare practică, aspect neschimbat până în ziua de azi.

În Sălaj, Filiala Arhivelor Statului s-a înființat în 1969, cu sediul la Zalău, iar la 1 decembrie 1983 s-a inaugurat noul sediu al arhivelor sălăjene, cu o capacitate de depozitare de circa 8000 m.l., care prin funcţionalitatea sa oferă cele mai bune condiţii de păstrare a documentelor. Pe lângă depozitele special amenajate pentru păstrarea şi conservarea documentelor, clădirea adăposteşte săli de lucru, o sală de studiu şi de cercetare, o sală de conferinţe şi o sală de expoziţie.

Dacă în anul 1969 arhivele sălăjene aveau o zestre de numai 12 fonduri, astăzi există peste 550 de fonduri şi colecţii de mare valoare documentară ce însumează aproximativ 5500 m.l.

Fondurile şi colecţiile de la Direcţia Judeţeană Sălaj a Arhivelor Naţionale constituie un bogat izvor de informaţii care asigură cercetării ştiinţifice o amplă documentaţie privind cele mai variate domenii de cercetare. Patrimoniul atât de valoros pe care Direcţia Judeţeană Sălaj a Arhivelor Naţionale îl adăposteşte şi îl conservă oferă, astfel, izvoarele istorice necesare cercetării trecutului Sălajului sub o multitudine de aspecte şi el se îmbogăţeşte mereu, prin preluări de arhivă de la creatorii şi deţinătorii din judeţ.

sursă Prefectura Sălaj

Articolul precedentSălajul, printre județele cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori
Articolul următorPrimăria vrea să indexeze impozitele zălăuanilor cu 4,6 la sută