Comisia Europeană a aprobat finanţarea podului suspendat de la Brăila şi a reţelei de apă Cluj-Sălaj. Anunțul a fost făcut ieri, 30 august, la Constanța, de premierul României.
„Pentru că tot vorbim de realizări, astăzi (vineri- n.r.) am primit o veste foarte bună de la Comisia Europeană. Pe POIM a fost dată alocarea bugetară din fonduri europene pentru podul de la Brăila-Tulcea şi pentru un alt proiect, tot din fonduri europene pe POIM, apele uzate Cluj-Sălaj”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, citată de Mediafax.
Compania de Apă Someş a câştigat un proiect cu finanţare europeană de peste 355 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj, urmând să deservească un număr de 174 de localităţi.
Este vorba de „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020”.
Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din nu mai puțin de 174 de localități din județele Cluj și Sălaj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și, respectiv, prin asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane și are ca termen de finalizare sfârșitul anului 2023.
Așadar, peste 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia, în plus față de momentul actual, de apă potabilă furnizată în regim centralizat, respectiv 72.000 de persoane vor fi racordate la rețeaua de canalizare. Procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la circa 99,14 la sută, iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5 la sută, peste media națională.
Se va asigura preluarea în sistem centralizat a sistemelor locale de apă realizate din investiții publice ale primăriilor, dar va permite conectarea ulterioară a cât mai multor localități rurale la acest sistem, se mai precizează în proiect.
Valoarea totală a investiţiilor se ridică la suma de 355,6 milioane euro, fără TVA. Din valoarea eligibilă a proiectului: 85 la sută este contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13 la sută este contribuţia de la Bugetul de Stat și 2 la sută este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului. Data de finalizare a investiţiei este 31 decembrie 2023.