Localitatea sălăjeană Solona va fi astăzi, 19 august, gazda lansării volumului „File din istoria satului Solona”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14.

Lucrarea, semnată Florian – Grigore Vid, Mădălina – Ioana Rus, Marin Pop, Camelia Burghele şi Olimpia Mureşan, este o încercare de a reconstitui, cât mai fidel, istoria acestui sat sălăjean.

Astfel, Mădălina-Ioana Rus, profesor de geografie în cadrul liceului din Surduc, fiica a satului Solona, a elaborat capitolul dedicat geografiei locului. Volumul cuprinde două studii de Etnografie semnate de dr. Camelia Burghele și muzeograf Olimpia Mureșan, recunoscute în domeniul cercetării științifice, iar partea de istorie a fost elaborată de istoric dr. Marin Pop și preotul din Solona, Florian-Grigore Vid.

„File din istoria satului Solona” se încheie cu un studiu despre Grupul de rezistență anticomunistă din Solona, condus de legionarul Leon Abăcioaie, elaborat de Marin Pop, pe baza documentelor de arhivă existente la C.N.S.A.S. și din interviurile realizate cu foști deținuți politici care au făcut parte din grupul de rezistență.

Articolul precedentAccident uşor între localităţile Tihău şi Surduc
Articolul următorSălăjeanca Alice Ghile, printre finaliştii concursului „Zestrea Neamului”