Pe portalul Anti-Bribery Synergy a fost publicată, zilele trecute, prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii mitei în spitalele din România.

Aceasta are în vedere date colectate prin răspunsul afrmativ la întrebarea nr.9 – “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” – din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019.

Potrivit informațiilor publicate pe portalul menționat, raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare și centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându-se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate.

Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean din Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, din Bucureşti.

Spitalul Județean de Urgență Zalău se află pe locul 19, la egalitate cu Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, fiecare având câte 38 de răspunsuri afirmative la întrebarea nr. 9 a chestionarului.

Spitalul Orășenesc Jibou se regăsește printre unitățile cu cele mai puține răspunsuri afirmative, respectiv 5, în timp ce unitățile spitalicești din Șimleu Silvaniei și Crasna au fiecare zero cazuri cu răspuns “da”.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din România si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 întrebări:

  1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  10. Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Anti-Bribery Synergy este un organism de certificare acreditat internațional şi cu operațiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001.

Vezi aici clasamentul.

Articolul precedentZălăuani, municipalitatea vă aşteaptă să veniţi cu idei pentru dezvoltarea oraşului!
Articolul următorLa Zalău, patru staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice