Doar 0,6 la sută din totalul finanţării pe anul 2016 au primit unităţile de învăţământ din România de la primăriile şi consiliile judeţene. Este echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, în judeţul Sălaj, primăriile s-au implicat într-un procent de 1,47 la sută în finanțarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ.

Cel mai recent raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi, reflectă, din nou, subfinanţarea cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti.
În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribuit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă care reprezintă un procent de doar 0,60 la sută din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat.

Suma de 65 de milioane de lei, cât au alocat primăriile şi consiliile judeţene din bugetele proprii pentru finanţarea de bază a şcolilor din localităţile sau judeţele lor, raportată la cele trei milioane de elevi, înseamnă o alocare de aproximativ 21 de lei pe an, pentru fiecare elev. Restul finanţării a fost asigurată din Bugetul Central.

Finanţarea de bază, aprobată anual prin legea bugetului de stat, se repartizează pe comune, oraşe şi municipii de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, cu asistenţa tehnică de specialitate a inspectoratelor şcolare judeţene.

Dacă vor să susțină școlile din localitățile lor, primăriile și consiliile locale au posibilitatea să o facă, potrivit art. 103 alin.(2) din Legea nr. 1/2011, care prevede: ”Consiliile locale şi consiliul judeţean, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot contribui din bugetele proprii la finanţarea de bază şi complementară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.”

 

În realitate, primăriile nu se înghesuie să aloce fonduri pentru școli. Conform raportului citat, numai în cazul a două județe au fost efectuate plăți de peste 2 la sută din finanțarea de la bugetul de stat repartizată județului (cea mai mare implicare în finanțarea cheltuielilor de personal din învățămîntul preuniversitar, la nivelul anului 2016, au avut-o județul Călărași cu un procent de 2,51 la sută și județul Giurgiu cu un procent de 2,25la sută).

sursa: edupedu.ro
Articolul precedentTinerii sălăjeni, aşteptaţi să se înscrie în Corpul european de solidaritate. Un program care oferă oportunități de dezvoltare pentru tinerii europeni
Articolul următorAmbasadorul Rusiei va vizita Sălajul