Municipiul Zalău a obținut premii la Gala Regio 2018. Este vorba despre două premii II la secțiunea ”Cele mai multe contracte de finanțare semnate” și la secțiunea ”Mobilitate Urbană – Municipii Reședință de Județ”, concurând alături de 42 de orașe și municipii – reședință de județ din regiunea de nord – vest a țării. Din iunie 2016, de când a preluat administrarea municipiului, conducerea Primăriei municipiului Zalău a analizat nevoile și starea orașului pentru a cuantifica proiectele de dezvoltare de care are nevoie Zalăul, cuprinse în ”Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, precum și resursele financiare necesare implementării acestor proiecte.
Potrivit unei informări a Primăriei Zalău, accesarea fondurilor europene a fost considerată o oportunitate cu un mare potențial financiar ce trebuia valorificată la maxim, deși ghidurile de finanțare nerambursabilă au apărut relativ târziu, în iunie 2017. Astfel, prin implicarea echipei primăriei, în special a ”Direcției tehnice”, s-au depus, în decursul unui an, 26 de proiecte, în valoare de 282 de milioane lei. Efortul colectiv a fost recunoscut şi la nivel regional, în cadrul Galei Regio 2018, unde municipiul Zalău a reuşit să obţină premiile precizate.
„Apreciez foarte buna colaborare a echipei de proiecte a Municipiului Zalău cu echipa Asociaţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Vest, coordonată de prof. dr. univ. Marcel Ioan Boloș, un colectiv aplecat înspre nevoile orașelor și ale municipiilor din regiune. Știm că implementarea proiectelor va fi o provocare, având în vedere capacitatea actuală a firmelor de a executa lucrări de anvergură, precum și lipsa forței de muncă de pe piața muncii, prin urmare ne vom strădui să fim foarte operativi în urmarea procedurilor, astfel încât timpul dintre semnarea contractelor de finanțare și contractele de atribuire a lucrărilor să fie cât mai scurt, pentru a fi siguri că vor fi ofertanți pentru executarea proiectelor municipiului Zalău. De asemenea, ne-am propus ca, în noua sesiune de proiecte cu finanțare europeană, să depunem proiecte pentru regenerarea urbană a orașului și deschiderea de noi căi de circulație. Proiectele smart-city care vor face parte din portofoliu de proiecte a noii sesiuni, pentru a fi implementate cu succes, au nevoie de infrastructură rutieră și urbană moderne, conform standardelor urbane europene”, a declarat Teodor Bălăjel, viceprimarul municipiului Zalău.

Articolul precedentVeterani din Transilvania, în vizită la Prefectura Sălaj
Articolul următorInvestiţii din fonduri europene. Vezi aici ce drumuri judeţene vor fi reabilitate