Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, întrunit astăzi, 9 august, sub coordonarea prefectului Florin Florian, a aprobat un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) confirmată la porc domestic, într-o gospodărie din localitatea Zăuan.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Sălaj, planul stabileşte că, începând cu data 9 august se impune o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Zăuan, cu o rază de trei kilometri, incluzând localităţile Zăuan, Zăuan Băi şi Bilghez- parţial, respectiv o zonă de supraveghere, cu o rază de 10 kilometri, incluzând localităţile Marca, Porţ, Leşmir, Şumal- parţial, Camăr, Carastelec, Uileacu Simleului, Pusta, Bilghez-parţial, Criştelec, Cehei, Şimleu Silvaniei- parţial, Nuşfalău, Drighiu, Aleuş, Halmăşd- parţial, Cerâşa, Ip, Cosniciu de Sus, Cosniciu de Jos, Bozieş, Boghiş- parţial, din Sălaj şi localităţile Valea Cerului, Suplacul de Barcău, Borumlaca şi Vâlcelele din judeţul Bihor.

În exploatația în care a fost identificat noul focar s-au luat o serie de măsuri, precum:
– plasarea exploatației sub supraveghere;
– inventarierea animalelor existente în exploatație , examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge;
– întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție;
– sacrificarea animalelor din exploatație (două exemplare);
– ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci;
– dezinfecția în totalitate a exploatației.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

Articolul precedentŞase persoane, implicate într-un accident rutier la Şimleu Silvaniei
Articolul următorAjutoare de urgență de la Guvern. Pe listă se află și familii și persoane singure din Sălaj