Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat în cadrul unei conferinţe online, în data de 12 septembrie 2022, organizate împreună cu Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Oraşelor din România că intenţionează să lanseze în 15 septembrie 2022 apelul de proiecte în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C3 – Managementul Deşeurilor, Investiţia II. Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe / comune, subinvestiţia Il.B CONSTRUIREA DE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE.

 

Conform ghidului de finanţare, varianta consultativă (până în prezent nu a fost publicată varianta finală a ghidului), obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economie circulară.

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale.

Solicitantul poate să aleagă doar dintre următoarele tipuri de insule ecologice digitalizate:

Insula Tip 1. Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

Insula Tip 2. Insulă supraterană compusa din 5 containere individuale cu golire în partea inferioară, cu următoarele capacităţi pentru cele 5 fracţii:

  • Biodegradabil: între 2 mc şi 3 mc;
  • Rezidual: între 2 mc şi 3 mc;
  • Sticlă : între 2 mc şi 3 mc;
  • Plastic şi metal: între 3 mc şi 5 mc;
  • Hârtie şi carton: între 3 mc şi 5 mc.

Insula Tip 3. Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containeri cu următoarele capacităţi pentru cele 5 fracţii:

  • Biodegradabil: între 2 mc şi 3 mc;
  • Rezidual: între 2 mc şi 3 mc;
  • Sticlă : între 2 mc şi 3 mc;
  • Plastic şi metal: între 4 mc şi 5 mc;
  • Hârtie şi carton: între 4 mc şi 5 mc.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului local al municipiului Zalău, ce a avut loc azi, s-a aflat și proiectul pentru aprobarea implementării proiectului ”Insule ecologice digitalizate în municipiul Zalău”, proiect care a trecut de votul consilierilor, deschizând astfel calea spre implemnarea acestui proiect.

În urma analizei prevederilor ghidului de finanţare, a situaţiei existente la nivelul municipiului Zalău, în urma discuţiilor cu furnizorul de servicii managementul deşeurilor în ceea ce priveşte corelarea tipului de container cu utilajele necesare exploatării noilor dotări, Primăria municipiului Zalău va depune o cerere de finanţare pentru amenjarea a 100 de insule ecologice de tip 1, adică Insulă supraterană încasetată cu 5 containere, 2 de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

Acestea vor fi amplasate în zonele de blocuri, amplasamentele vizate fiind cele actuale în care funcţionează punctele de colectare actuale. Costul estimativ al acestora este de 10.000/ euro fără TVA per insulă, rezultând un cost total eligibil al proiectului de 1.000.000 euro fără TVA, la care se adaugă alte cheltuieli considerate eligibile (valoarea TVAului aferent cheltuielilor eligibile se va suporta de la bugetul de stat).

Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces.

”În 15 septembrie vom avea o nouă provocare și am vrut să avem pregătite toate documentele inclusiv această Hotărâre de Consiliul, de a construi și în municipiul nostru aceste insule ecologice digitalizate.

Această investiție pe care sper să reușim să o realizăm din fonduri europene, aplicând la acest tip de proiect, unde alocarea sumelor se face primul venit, primul servit, fără îndoială o să imbunătățească mediul ambiant și calitatea vieții în municipiu. Sunt niște containere moderne de colectare a deșeurilor cu cartele așa cum sunt în orașele civilizate din Uniunea Europeană. Dacă reușim să semnăm contractul de finanțare pentru acest tip de investiție cred că lucrurile vor merge foarte repede pentru că e vorba doar de achiziția acestor containere, iar nouă ne revine sarcina să amenajăm punctele de colectare a deșeurilor care nu arată așa cum ne-am dori noi”, a transmis Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentTratamentul durerilor lombare
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET