Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a participat astăzi, 4 decembrie 2018, la conferinţa de presă ocazionată de semnarea recentă a Contractului de Finanţare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020”.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din nu mai puțin de 174 de localități din județele Cluj și Sălaj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și, respectiv, prin asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane și are ca termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

Așadar, peste 240.000 de locuitori din cele două județe vor beneficia, în plus față de momentul actual, de apă potabilă furnizată în regim centralizat, respectiv 72.000 de persoane vor fi racordate la rețeaua de canalizare. Procentul de locuitori racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la circa 99,14 la sută, iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5 la sută, peste media națională.

În ceea ce privește demararea efectivă a lucrărilor, aceasta este preconizată a avea loc în primăvara anului 2019. Compania de Apă Someș este deja în faza de pregătire a documentațiilor tehnice în vederea obținerii autorizațiilor de construire.

Potrivit proiectului, se va asigura preluarea în sistem centralizat a sistemelor locale de apă realizate din investiții publice ale primăriilor, dar va permite conectarea ulterioară a cât mai multor localități rurale la acest sistem.

Potrivit unei informări a Consiliului Județean Sălaj, valoarea totală a investiţiilor se ridică la suma de 355,6 milioane euro, fără TVA. Din valoarea eligibilă a proiectului: 85 la sută este contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13 la sută este contribuţia de la Bugetul de Stat și 2 la sută este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului. Data de finalizare a investiţiei este 31 decembrie 2023. Semnatarii contractului sunt Ministerul Fondurilor Europene – în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare – şi Compania de Apă Someş S.A. – în calitate de Beneficiar.

sursa foto CJ Sălaj
Articolul precedentArestat preventiv pentru ultraj
Articolul următorAvertismentul Poliției: Ce riscă șoferii care nu își echipează corespunzător mașina pentru iarnă