O acțiune centenară inedită a avut loc sâmbătă – 20 octombrie, în satul Bădăcin la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” și pe Dealul Țarinei. Peste 100 de copii și tineri s-au adunat la o acțiune cu totul specială: plantarea de brazi – proiect realizat Parohia Greco Catolică Bădăcin și RO100 Zalău. Grație proiectului inițiat de organizatorii amintiți, la Bădăcin, acasă la Iuliu Maniu – unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri, au fost plantați 100 de brazi. Iuliu Maniu și-a dorit ca locul său de baștină, casa părintească și împrejurimile acesteia, să fie transformate în centru de instruire a tinerilor. Astfel, au fost pregătiți 100 de brazi pentru 100 de copii și tineri, pentru a planta o mică pădure centenară, în care fiecare copac va purta, pentru încă 100 de ani, un nume. “Într-o vreme când se plantează peste tot neîncredere și dezbinare, am vrut să ne adunăm, împreună, să facem un exercițiu de plantat rădăcini de nădejde. Suntem datori să lăsăm copiilor noștri o Românie mai bună, ca peste încă 100 de ani să o poată sărbători cu adevărat demni, cu bucurie și mândrie! Pentru că e țara lor, nu a noastră, și ne vor judeca pentru felul în care am avut grijă de ea!”, a declarat Alin Prunean, moderator comunitatea RO100 Zalău. După plantare, în muzeul dedicat marelui om politic, a fost proiectat cel mai recent film al Luciei Hossu-Longin, dedicat lui Iuliu Maniu, în cadrul celebrei serii Memorialul Durerii și “Oamenii din Dealul Țarinei”, regizat de Claudia Șimon. Comunitatea locală din Bădăcin a răsplătit gestul și implicarea participanților cu celebrele plăcinte specifice locului.

La finalul activității, preotul paroh de la Biserica Greco Catolică – Cristian Borz, inițiatorul și susținătorul proiectului “Salvați Istoria Națională, Salvați Casa ”Iuliu Maniu“ – a declarat: ”La Bădăcin plouă liniștit, semn că Dumnezeu a binecuvântat efortul celor 100 de copii care au plantat, ieri, mica noastră pădure centenară. Casa și curtea familiei Maniu au fost iarăși pline. A fost prima activitate după foarte mulți ani, care s-a desfășurat și în Casa Memorială Iuliu Maniu, unde doritorii au putut să vizioneze scurtmetrajul „Oamenii din Dealul Țarinei” de Claudia Simon și ,,Oameni Mari care au făcut România Mare: Iuliu Maniu” de Lucia Hossu Longin”.

Parteneri ai acestui inedit proiect au fost: Direcția Silvică Sălaj, Campania “Salvați Istoria Națională, Salvați Casa ”Iuliu Maniu“ , Grupul Vocal Dealul Țarinei, Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS. Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Maniu o pot face donând în conturile: Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400 Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205 Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 Cont PayPal: [email protected] deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, județul Sălaj.

Sursa foto: Facebook Cristian Borz, Ro100Zalău

Articolul precedentLiceul Tehnologic „Ioan Ossian”, vizitat de francezi
Articolul următorUn nou bloc ANL la Şimleu Silvaniei