Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj a aprobat, marţi, 11 decembrie, un nou Plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane din focarele confirmate la mistreţ în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, comuna Măierişte (două cazuri) şi în Fondul de Vânătoare 22 Panic, comuna Bocşa (două cazuri).

Acesta a fost actualizat și modificat în conformitate cu prevederile Deciziei nr. 3/ 4 decembrie 2018 a Centrului Național de Combatere a Bolilor şi Ordinului ANSVSA nr. 185/2018, potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj.

Conform noului plan, în cazul celor 10 fonduri de vânătoare afectate zona infectată a fost stabilită pe o rază de 8 kilometri faţă de locul în care a fost identificat mistreţul cu pestă porcină africană, iar zona de cotrol temporar încă cinci kilometri în exteriorul zonei infectate. Anterior, zona infectată includea în întregime fiecare din cele 10 fonduri de vânătoare.

Vânătorii pot valorifica carcasa porcilor mistreţi

Se mai prevede că în fondurile de vânătoare din zona infectată carcasa porcilor mistreţi vânaţi poate fi valorificată pentru consumul propriu al vânătorului, în cazul în care analizele de laborator se dovedesc a fi negative.

Planul de măsuri adoptat în luna august prevedea că toţi mistreţii recoltaţi din zonele afectate se neutralizează prin îngropare sau prin ardere in-situ, sub supraveghere oficială sanitară veterinară, în gropile de incinerare executate de către gestionarul fondului cinegetic.

Toţi mistreţii vânaţi vor fi depozitaţi integral în spaţii frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator pentru pestă porcină africană, pesta porcină clasică şi trichineloză, fiind interzisă depozitarea acestora în spaţii frig din exploataţii non-profesionale sau comerciale de porcine.

Au fost recoltaţi circa 200 de mistreţi

Zona afectată include:
– FV 20 Zalău, parţial cu localitățile: Crișeni, limită municipiul Zalău;
– FV 21 Crasna cu localitățile: Aghireş, Crasna, Zalău, limita drumul Crasna-Aghireş-Zalău;
– FV 22 Panic cu localitățile: Câmpia, Sălăjeni, Bocșa, Borla, Periceiu Mic, Badon, Hereclean, Recea, Recea Mică şi Panic, cu limita drumul naţional 1H Şimleu Silvaniei – Hereclean, râul Crasna;
– FV 25 Cehu Silvaniei parţial, cu localitățile: Gârceiu, Bocșița, Dioşod;
– FV 26 Șamșud cu localitățile: Șamșud, Valea Pomilor, Archid, Coșei, Guruslău, Chilioara, Dioșod;
– FV 27 Măgura cu localitățile: Lompirt, Ilișua, Giurtelecu Șimleului, Poiana Măgura, Bădăcin, Sici, Pericei, Șimleu Silvaniei, Vârșolț;
– FV 28 Chieșd cu localitățile: Derșida, Sărmășag, Chieșd, Sighetu Silvaniei, Colonia Sighetu Silvaniei;
– FV 29 Huseni cu localitățile: Bic, Ratin, Huseni, Crasna, limita drumul naţional 1H Şimleu Silvaniei-Nuşfalău, râul Crasna, calea ferată;
– FV 30 Carastelec cu localitățile: Bobota, Camăr, Dumuslău, Carastelec, Măeriște, Doh, Mălădia, Criștelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu Şimleului, Zalnoc, Țărmure;
– FV 31 Lapiș parţial, cu localitățile: Șumal, Leșmir, Zăuan, Ip, Bâlghez.

Până în prezent, de pe fondurile de vânătoare afectate au fost recoltaţi circa 200 de mistreţi.

Articolul precedentGhiozdane complet echipate pentru 33 de copii din Sălaj
Articolul următorBani din bugetul judeţului pentru protejarea unor monumente istorice