Controalele dispuse în unitățile sanitare de psihiatrie de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au fost finalizate, zilele trecute, de inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică. Acestea au vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie. Sălajul se regăsește pe lista județelor în care nu există spital de psihiatrie.

Potrivit unui comunicat al ministerului Sănătății, inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5.427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

Județe fără niciun spital de psihiatrie

S-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timișoara și Oradea. De cealaltă parte, sunt 14 județe în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Printre acestea se află: Tulcea, Constanța, Dâmbovița, Bacău, Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu Mare sau Bistrița-Năsăud.

Clădiri cu pereți degradați, cu infiltrații și igrasie

În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că: nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2; nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii; starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat, iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.

Totodată, clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în sălile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte; nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare; starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător; nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției; nu există camere de izolare a pacienților.

Zeci de amenzi și avertismente

Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144. 000 de lei și 67 de avertismente. În toate unitățile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului până în 31 decembrie 2019.

Articolul precedentÎn Sălaj: primul caz de gripă din acest sezon, confirmat la un copil
Articolul următorDeputatul sălăjean Lucian Bode, în cărți pentru șefia ministerului Transporturilor