Îmbunătățirea condițiilor de siguranță pentru pietonii și conducătorii auto aflați în trafic, în zone cu aglomerare urbană mare și trafic intens, este scopul unui nou proiect iniţiat de Uniunea Salvaţi România USR Sălaj. Este vorba despre ”Treceri de pietoni sigure în Municipiul Zalău – Supra iluminarea trecerilor de pietoni” -un proiect prin care iniţiatorii au în vedere creșterea numărului de treceri de pietoni iluminate corespunzător (supra iluminare) pe timp de noapte, pentru scăderea riscului de accidente rutiere. ”Adesea, conducătorul auto nu cunoaşte traseul pentru a identifica cu uşurinţă zona în care intră în contact cu pietonii. Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii”, susţin reprezentanţii USR Sălaj. Aceștia solicită autorităților publice în contextul actual, supra iluminarea trecerilor de pietoni, ceea ce ar duce la scăderea numărului de accidente. Obiectivele proiectului sunt: identificarea zonelor, pe raza Municipiului Zalău a trecerilor de pietoni nesemaforizate sau cu aglomerare urbană mare și trafic intens, deficitare din punct de vedere al marcajelor de trecere pentru pietoni, în primele trei luni de la decizia implementării proiectului; prioritizarea a minim 10 de zone, pe baza riscului crescut de producere a accidentelor, în primele patru luni de la decizia implementării proiectului și realizarea, respectiv adaptarea a minim 10 de treceri de pietoni pentru condiții de vizibilitate sporită pe timp de noapte, cu ajutorul unei iluminări adecvate realizate la nivelul părții carosabile, până la finalul anului 2019.
Inițiatorii, USR Sălaj, justifică inițierea proiectului și precizează faptul că zonele cu treceri de pietoni prezintă un risc ridicat de accidente rutiere, atât pe timp de zi, cât mai ales pe timp de noapte. De asemenea, trecerile de pietoni semnalizate insuficient prezintă un risc suplimentar de accidente pe timp de noapte. ”Acest risc provine în principal din dificultățile de identificare în timp real a zonelor de trecere pentru pietoni care sunt slab semnalizate – lipsa iluminării, lipsa semaforizării, marcaje șterse sau executate cu vopsea care nu este fluorescentă, mizeria acumulată în zona trecerilor de pietoni și proasta mentenanță a infrastructurii pentru pietoni, situații ce conduc la evenimente tragice pentru participanții la trafic, indiferent că sunt pietoni sau conducători auto. Studiile efectuate concluzionează că, pentru reducerea numărului victimelor în rândul pietonilor, bunele practici includ inclusiv instalarea unor corpuri de iluminat public sau semne pentru trecerile de pietoni corespunzătoare”, precizează inițiatorii. În concluzie, în municipiul Zalău există un risc ridicat de accidentare pentru participanții la trafic în zonele de traversare a căilor de circulație auto slab sau necorespunzător semnalizate, în special pe timp de seară-noapte. Grupurile afectate sunt: pietonii care utilizează treceri de pietoni slab sau necorespunzător semnalizate, dar și conducătorii auto care au dificultăți în identificarea în timp real a pietonilor în zonele slab sau necorespunzător semnalizate.
Beneficiile obținute prin implementarea propunerii de proiect
Implementarea acestui proiect va duce la creșterea vizibilității zonelor de trecere a pietonilor și implicit scăderea numărului de accidente produse la trecerile de pietoni și în special reducerea cazurilor soldate cu deces, dar și creșterea condițiilor de siguranță în trafic atât pentru pietoni cât și pentru conducătorii auto.
Acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect sunt: identificarea zonelor nesemnalizate corespunzător sau cu aglomerare urbană mare și trafic intens, deficitare din punct de vedere al marcajelor de trecere pentru pietoni; analiza riscurilor de accident şi analiza statisticilor existente în arhivele serviciilor de circulație pentru zonele identificate prioritizarea a minimum 10 zone, pe baza analizelor de risc.
Conform USR Sălaj, posibilele soluții de iluminare vor fi selectate în funcție de condițiile concrete și de dotările existente la trecerile de pietoni: suprafața trecerii, existența stâlpilor în imediata vecinătate a trecerii și traficul din zonă. ”Soluțiile pot fi cel puțin de tipul: lămpi stradale dotate cu senzor de crepuscul, senzor de mișcare, sau cu o combinație dintre cei doi senzori. Senzorul de crepuscul sesizează reducerea intensității luminoase ambientale și aprinde lampa. Senzorul de mișcare reduce intensitatea luminoasă oferită de către lampă când nu există mișcare în preajma acesteia (reducere de până la 70 la sută din intensitate), iar când există mișcare în aria de acoperire a acesteia, lampa se aprinde la 100 la sută din intensitate, oferind vizibilitate maximă. Lămpile pot fi montate pe stâlpii din imediata vecinătate a trecerii de pietoni, dacă aceștia există, sau pe stâlpi montați special. Acest mod de funcţionare durează cel puţin 30 de secunde sau pe întreaga perioadă în care sunt detectaţi pietonii. Dacă după 30 de secunde sistemul nu mai sesizează prezenţa pietonilor, revine la starea iniţială. Sisteme stradale solare adaptive, cu stâlp, panouri fotovoltaice. Sistem care pe lângă soluțiile de mai sus, conține și leduri (markeri luminoși) încorporate în carosabil”, se arată în proiectul ”Treceri de pietoni sigure în Municipiul Zalău – Supra iluminarea trecerilor de pietoni”.
Sistemul complet
Sistemul complet este compus din doi stâlpi echipaţi cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED cu putere de 270W şi lumină albă-rece, amplasaţi de o parte şi de alta a trecerii de pietoni. Fluxul luminos al aparatelor de iluminat este concentrat pe trecerea de pietoni pentru realizarea unui contrast între iluminatul stradal şi zona de traversare; 10-20 markeri luminoși în funcție de lungimea marcajului, cu tehnologie LED, încastrați în carosabil, cu lumina galbenă intermitentă, poziționaţi transversal pentru delimitarea zonei de oprire a autovehiculelor şi longitudinal pentru delimitarea sensurilor de circulaţie și doi senzori de mişcare amplasaţi pe stâlpi, pentru detecţia pietonilor care urmează să traverseze
Funcţionarea pe timp de noapte