Primăria Municipiului Zalău a găzduit în cursul săptămânii o întâlnire de lucru cu echipa Agenției Regionale de Dezvoltare – Nord Vest Cluj. La întâlnirea, care a vizat proiectele cu finanțare europeană în cadrul POR 2014 – 2020, au luat parte edilul Zalăului, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Blăjel, dra și factori de răspundere ai mai multor compartimente din cadrul instituției și directorul ADR – NV, Marcel Boloș, împreună cu alți reprezentați ai agenției. Potrivit unei informări a municipalității, în cadrul întâlnirii a fost analizat stadiul implementării tuturor proiectelor aferente Axei prioritare 3: ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”; Obiectiv specific 3.1: ”Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public” și Axei prioritare 4: ”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile din POR 2014 – 2020”, atât în ceea ce privește stadiul semnării contractelor de finanțare, cât și în privința achizițiilor de lucrări. Astfel, ”după discuțiile punctuale pe marginea fiecărui proiect, s-au discutat propuneri de proiecte prioritare pentru viitoarea perioadă de program, 2021 – 2027, în domeniul mobilității regenerării urbane și eficienței energetice”, se arată în informarea municipalității. În prezent, prin investiții cu finanțare europeană nerambursabilă, în cadrul POR 2014 -2020, au fost accesate 29 de proiecte, în valoare de aproximativ 338 milioane lei, care se află în diferite stadii, respectiv: 15 contracte în valoare de 74 de milioane de lei – semnate; șapte proiecte în valoare de 178 de milioane de lei – în etapa pre-contractuală și cinci proiecte în valoare de 86 de milioane de lei – în etapa de evaluare.
”Valoarea totală a fondurilor atrase pentru aceste investiții este de aproximativ 300 milioane lei. Scopul acestora este reducerea emisiilor cu efect de seră prin implementarea unor măsuri de reabilitare energetică, ce vizează reducerea pierderilor și a consumurilor energetice în sectorul locuințelor și al clădirilor publice din municipiu; de reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, preșcolare și antepreșcolare prin dezvoltarea și îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie; de modernizare și extindere a iluminatului public, precum și pentru îmbunătățirea mobilității urbane durabile; de amenajare spații verzi pe imobile degradate. Aceste proiecte vor aduce beneficii de mediu, sociale și economice, vor asigura realizarea unui învățământ de calitate și vor contribui la dezvoltarea durabilă a comunității locale și promovarea coeziunii sociale”, se mai arată în informarea Primăriei Zalău.

Articolul precedentLiderii Alianței 2020 USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, la Zalău: ”Suntem o alianță electorală nouă, o alternativă politică de schimbare în bine a României”
Articolul următorAl treilea deces cauzat de gripă în județul Sălaj