Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 283 de localități din 22 de județe, cu un număr de 950 de focare, din care 6 în exploatații comerciale. Pe lista acestor județe se află și Sălajul, cu cinci focare în gospodăriile populației și 47 de cazuri la mistreţi, potrivit ultimelor date făcute publice de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit sursei citate, în alte cinci județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 428.744 de porci afectați de boală și există 1.845 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 1.252 de focare.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Articolul precedentVoluntari IMPACT din Sălaj, învățați să se implice în viața comunității
Articolul următor„Festivalului Inimioarelor” are loc mâine, la Bobota